İlk 1 Yaşta Göz Muayenesi Şart!

Anne, babalar dikkat! Katarakt, göz tansiyonu, göz tembelliği, şaşılık bebeklerde de görülebiliyor...

İlk 1 Yaşta Göz Muayenesi Şart!

17-09-2015

 

Anne, babalar dikkat! Katarakt, göz tansiyonu, göz tembelliği, şaşılık bebeklerde de görülebiliyor...

Rutin doktor kontrollerinin dışında, en geç 1 yaşına kadar bebeğinizin göz muayenesini de yaptırmanız gerekiyor. Aksi takdirde erken tanı sayesinde, kolayca çözümlenebilecek sorunlar kalıcı hastalıklara neden olabiliyor.

Anne, babalar için bebeklerinin sağlığı her şeyden önce geliyor. Bu açıdan rutin sağlık kontrollerini kesinlikle ihmal etmemeye çalışıyor. Bebeklerin sağlığı konusunda dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de göz sağlığı. Erken yaşta önlem almamanın gelecekte önemli göz hastalıklarına sebep olduğu bir gerçek. Çocukluk çağında rastlanan göz problemleri arasında katarakt, göz tansiyonu gibi çok ciddi olanları da var. Zamanında tanısı konulduğunda hastalıkları tedavi etmek zor değil. Bu açıdan anne ve babaların çok dikkatli olması ve rutin göz muayenesini ihmal etmemeleri gerekiyor. ŞAŞILIK ÇOK SIK GÖRÜLÜYOR

Bir çocuğun gözlerin aynı hizaya gelememesi, paralel olmaması durumunda şaşılık oluşuyor. Doğuştan ya da sonradan ortaya çıkabilen şaşılığın göz tembelliği sebebi olduğuna da dikkati çeken uzmanlar ailelere şu uyarıda bulunuyor:

"Şaşılıkta gözlerden biri direkt olarak görürken, diğer göz yukarı, aşağı ya da dışa doğru kaymış olabilir. Gözler aynı hizada olmadığında, beyne gönderilen görüntüler tek bir imaj haline dönüştürülemeyecek kadar birbirinden farklıdır. Şaşılık tedavi edilmediğinde beyin aynı hizada olmayan gözü dikkate almaz. Bu sebeple çocuğun gözünde kayma varsa vakit kaybetmeden göz hastalıkları uzmanına başvurmalıdır.”

Şaşılık ailelerin kolaylıkla fark edebileceği bir durum. İki temel sebepten kaynaklanıyor: Hipermetropi sebebiyle odaklanma sırasında gözün içe doğru kayması ve gözleri aynı hizada tutamayan göz kasları. Uzmanlar bir de "Yalancı Şaşılık” adı verilen durumdan söz ederek şöyle diyorlar:

"Bebeğin geniş burun kanadı göz akının bir kısmını kapladığı zaman yalancı şaşılıktan söz edilir. Bu, bebeğin gözlerinin şaşı gibi bakışına neden olur. Bebeğin burnu gelişim gösterdikçe şaşı gözlerin görünümü de ortadan kalkar. Şaşılıkla bu durumun karıştırılmaması için doktorun tanı koyması gerekir.”

Şaşılığın tedavisinde amaç gözleri paralel hale getirmek ve çocuğun daha iyi görmesini sağlamak. Bunun için şaşılığın oluş nedenine göre tedavi yapılır örneğin yüksek hipermetropa bağlı kayma oluşmuşsa öncelikle gözlük kullanılması öneriliyor. Doktorlar sadece gözlükle gerekli fayda sağlanamadığında ya da göz sinirinde veya kaslarda bir sorun olduğunda cerrahi müdahaleye gerek duyulduğunun altını çiziyorlar. GÖZ TEMBELLİĞİ TEDAVİSİNDE ERKEN TANI ŞART

Göz tembelliği zamanında tanı konduğunda tedavisi en kolay hastalıklardan biri. Ancak 9 - 10 yaşından sonraya kalındığında geri dönülemez biçimde bir gözün görmesi azalmış olarak kalıyor . Göz tembelliğinin en sık rastlanan nedenlerinden biri şaşılık ,diğeri ise anizometropi dediğimiz iki göz arasında 2 numaradan fazla fark olmasıdır. Doktorlar bunu şöyle açıklıyor:

"Gözlerden bir tanesi görmediği zaman beyin o göz tarafından görülen bulanık görüntüleri görmezden gelir. Zamanla çocuk sadece sağlam olan gözünü kullanmaya başlar. Zamanında tanısı konulduğunda sağlam göz kapatılarak beyne bulanık gören gözün de gördüğü sinyali verilir. Kademeli olarak gözdeki görme yeteneğinin düzeltilmesi hedeflenir. Daha sonra gözlük verilerek çocuğun her iki gözü de kullanması sağlanır.”
KATARAKTA DİKKAT!
Katarakt sadece yaşlılara da özel bir hastalık değil. Bebeklerde de katarakt görülüyor.Bebeklerde katarakt tedavisinin zamanlaması çok büyük önem taşıyor. Uzmanlar bunun nedenini şöyle açıklıyor:
"Tek gözde görülen kataraktlarda, kalıcı olarak tembellik sorunu görülür. Dolayısıyla hekimin katarakt tanısı koyar koymaz cerrahi müdahale yapması gerekir. Belirtilerini anlamakta ise ailelere büyük rol düşüyor. Bebeğin göz bebeklerinin ikisinin de aynı renk olmaması, göz bebeğinin beyazımsı, gri olması, çocuğun anneyi gördüğünde ilgisiz kalması ve ışığı fark etmemesi en önemli belirtiler arasında yer alıyor. BEBEKLERDE DE GÖZ TANSİYONU RİSKİ VAR!
Bebeklerde glokoma rastlanabiliyor. Doğuştan glokomun tek tedavisi cerrahi. Belirtileri ise şöyle: İri gözlü bebekler, ışığa duyarlı olmak, gözde yaşarma ve göz küresinin büyümesi. Uzmanlar göz tansiyonu olan bebeklerde "Göz normalden ileriye doğru döner.” diyerek şu noktaları vurguluyorlar:  Bebeklerde göz tansiyonu hastalığının en önemli nedeni, gözün içindeki sıvıyı dışarıya aktaran boşaltım kanallarının gelişmemesidir. Doğuştan glokomun tedavisi cerrahi olduğu için erken tanı ve tedavi çok önemlidir.

 

Fotoğraf Galerisi

GÖZÜNÜZÜN SAĞLIĞI İÇİN BİZE SORUN

Özel Adagöz Tıp Merkezi